1873 -
Da bi vam ispričali priču o nama moramo se vratiti u davnu 1873. godine, tada “Otac Domovine” i veliki borac za njenu nezavisnost od Austro-Ugarske monarhije dr.Ante Starčević dolazi živjeti u Jastrebarsko i odmah se zaljubljuje u mirnoću ljudi i predivnu prirodu desetak kilometara udaljenu od Jastrebarskog, Plešivicu. Tamo sljedećih godina gradi svoje ladanjsko imanje za odmor. Kasnije otkrivamo u arhivama Grada Jastrebarskog da je dr.Starčević bio i veliki zaljubljenik u vino. Nažalost dr.Starčević 1878. godine seli iz Jastrebarskog, te u godinama koje prolaze posjed nepovratno propada.
- 1992
110 godina kasnije, točnije 1992. godine sudbina je htjela da mladi Zagrepčanin Siniša Šoškić, elektrotehničar po struci odluči odustati od svog primarnog zvanja i napravi od svoje dotada druge ljubavi posao. On te 1992. godine uočava u sebi nepovratni profesionalni poziv za proizvodnjom vina i prihvaća bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju Plešivice, gdje u podnožju iste otkupljuje tri hektara zemlje i staru kuću. Tada ne znajući, on kupuje već tada obrastao šumom i kamenjem bivši dom dr.Starčevića koji dobiva šansu da zasja u novom ruhu.
1993 -
Osobitosti vinogradarskog položaja Plešivice su velika nadmorska visina na kojoj je zrak „zdrav“ i stalno struji, osim toga, visoki položaji nalaze se na strmim kosinama koje omogućuju idealan kontakt loze i grožđa sa suncem, pa su prirodni uvjeti kao stvoreni za sorte grožđa koja vole hladnije klime i za svoj prvi vinograd kojega sadi 1993. godine Siniša se odlučuje za Rajnski rizling, Sauvignon, Crni pinot i Sivi pinot. Kako vrijeme prolazi nasadi šire i danas obrađujemo 8ha vlastitih vinograda i 12ha vinograda u dugotrajnom zakupu.
Ukupni se teritorij može podijeliti u dvije mikrozone Gorička (Sauvignon, Sivi pinot, Rajnski rizling, Muškat žuti) i Rebra (Crni pinot, Rajnski rizling, Graševina i Manzoni). Naše grožđe i naša vina održavamo s velikom pažnjom, ljubavi i poštovanjem. Kako bismo postigli potpuni sklad čovjeka i prirode, u vinogradu ostavljamo samo zdravo grožđe, minimalno ga tretiramo, koristimo samo organsku prihranu i na kraju ručno beremo grožđe koje će nam podariti vrhunska vina. Tijekom svih ovih procesa, ruke vrijednih vinogradara dodiruju vinovu lozu više od 15 puta tijekom jedne godine.
-1997
Vinarija je prepoznatljiva po liniji vina pod nazivom "Taste of terroir". Vina linije "Taste of terroir"ˇnakon prešanja i runjenja prvo ostaju na hladnoj maceraciji kako bi dobili što kompleksniju aromu i okus. Bijela od 8 do 12 sati, a crna od 24 do 36 sati. Nakon hladne maceracija sva vina kreću s kontroliranom fermentacijom. Poslije fermentacija Rajnski Rizling linije "Taste of terroir" se pretače u velike hrastove bačve i tamo odležavaju šest mjeseci, dok Sauvignon blanc, Graševina, Rose i Muškat žuti nakon fermentacije dozrijevanje završavaju u inoxu. Crni pinot linije "Taste of terroir" nakon fermentacije u inox cisternama pretače se u hrastove bačve od 500 litara, i tamo odležava 12 mjeseca. U završnom ciklusu proizvodnje, vina odležavaju određeni vremenski period u bocama kako bi se dostigla krajnja optimalna kvaliteta.
2001-
2001. godine otvaramo prvu vinoteku Šoškić kako bi imali izravnu komunikaciju s krajnjim potrošačem i kako bi krajnji potrošač mogao bolje prepoznati vrijednosti našeg vina. S godinama se broj vinoteka povečava te danas brojimo ukupno sedam vinoteka od kojih se pet nalazi u Zagrebu (Dolac, Kvatrić, Jarun, Utrine, Trešnjevka) te po jedna u Karlovcu.
-2004
Gradnja nove vinarije počinje 2004.godine, a završava 2010. godine. Vinarija je implementirana s najsuvremenijom opremom, a podjeljena je u dvije velike dvorane, prva za vinifikaciju svježih vina u inox cisternama kapaciteta 100 000 litara, a druga za odležavanje kompleksnijih vina u hrastovim bačvama kapaciteta 30 000 litara.
Više o tehnologijama unutar vinarije i samoj proizvodnji može se saznati vođenim vinskim degustacijama i obilaskom kojeg organiziramo.
2005-
Siniša se 2005. godine kako bi zaokružio proizvodnju odlučuje na proizvodnju rakija i likera. U sklopu vinarije gradi malu destileriju sa tradicionalnim bakrenim kotlom koji koristi drvo kao sredstvo zagrijavanja, sve u namjeri da se i u proizvodnji destilata poveže s prirodom i tradicijom. Proizvodnja rakija se temelji na komu, koji je nusproizvod vlastite proizvodnje vina. Komovica se dva puta destilira kako bi se zaokružila punoća i elegancija okusa. Također destilerija Šoškić proizovodi i Orahovac, Medicu, Borovnicu i Višnjevac te rakiju Travaricu u kojoj dominantnu ulogu pri oblikovanju imaju aromatične trave koje dobavljamo od travara s Velebita. Orahe, borovnice, višnje i med otkupljujemo od lokalnih dobavljača, pritom se prati rast i kvalitete ploda tijekom godine. Likeri nakon mješanja s destilatom maceriraju od 1 do 5 mjeseci prije punjenja u boce. Od ostalih rakija Vinarija Šoškić proizvodi još Viljamovku i Šljivovicu. Viljamovka se destilira od čiste kruške Williams koju dobavljamo od OPG-ova iz Slavonije te je treba otprilike 10 kilograma za samo 1 litru rakije. Šljivovica je također dobivena od probranih šljiva s područja Slavonije, koje smo odkoštičili, zatim nakon kontrolirane fermentacije fino destilirali te ostavili odležavati 6 mjeseci u starim hrastovim bačvama od petsto litara.
Kruna cijele proizvodnje destilata je premium vinjak Dvor. Dvor je srce najfinijih vinskih destilata starih Plešivičkih sorata plemenite vinove loze. Dvostrukom destilacijom, samo srce destilata "heart of wine" se seli na višegodišnje odležavanje u bačve slavonskog hrasta. Svaki Dvor odležava minimalno 5 godine, a starenjem postaje sve složeniji i kompleksniji. Dvor je dobitnik nagrade 2019. godine za najbolje regionalno jako alkoholno piće na sajmu Gast.
2022- nevjerojatan uspijeh vinarije šoškic
Najljepše vijesti su došle iz Londona. Ponosni i oduševljeni što je naše prvo oranž vino Haiku2, te također prvo oranž vino ikada u povijesti osvojilo platinastu medalju na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter.
Haiku2, vino berbe probranog grožđa dvije velike sorte od kojih je jedna veliki Rajnski rizling, a druga Manzoni Bianco. Vino nakon ručne berbe i spontane fermentacije, prolazi kroz maceraciju na masulju u trajanju od 200 dana, te nakon toga odležavanje godinu dana u toneau bačvama.
HAIKU 2 je prvo oranž vino koje je ikada u povijesti osvojilo Platinastu medalju na Decanteru. Trenuto je dostupan Haiku 4, nasljednik Haiku 2, broj do imena označava broj sorti vina u Haiku-u, koje Siniša svake godine drugačije prema vlastitom iskustvu izabere.
HAIKU 4, nasljednik platinastog i rasprodanog Haiku2, vino berbe probranog grožđa četiri sorte od kojih je jedna Rajnski rizling, druga Pinot crni, a ostale će ostati naša mala tajna. Haiku4 nakon ručne berbe i spontane fermentacije, prolazi kroz maceraciju na masulju u trajanju od 30 dana, te nakon toga odležavanje godinu dana u toneau bačvama. Vino izlazi nefiltrirano.
Haiku4 ima mekšu teksturu, manje tanina i ostavlja elegantniji dojam od svog prethodnika. Glavna značjaka ovog vina, jest zaigrani kontrast vibrantnog rizlinga s crvenim voćem crnog pinota. Uz to, Haiku4 naglašeno je svjež, pun i visokih i niskih tonova.
Naziv vina Haiku ima više poveznica, Haiku je jednostavna, ali duboka forma poezije koja govori o povezanosti prirode i čovjekovog iskustva a to je upravo to vino, terroir Plešivice i iskustvo 35 godina rada u podrumu i vinogradu. Također loza gdje dozrijeva grožđe za Haiku okružena je mnoštvom japanskih trešanja koje svojim ružičastim cvjetovima daju lozi prekrasno i neponovljivo okruženje potićući je da i ona daje najbolje od sebe. Isto tako u tom vinu se može vidjeti duh japanske preciznosti i mirnoće.
- DANAS
Obiteljsku vinariju Šoškić danas čine osim oca Siniše i majke Dijane, dva sina Leonardo i Vjekoslav, kćer Lana i svi vinogradarski djelatnici. Njihova zajednička filozofija sadržana je u trudu i upornosti, radeći na zajedničkom cilju pozicioniranja brenda Dvorska vina Šoškić kao pojma kvalitete, te u nastojanju da se pomiču granice i stvaraju novi pogledi u vinskom svijetu. Stoga uživajte u vinima i destilatima Vinarije Šoškić.