top of page
tot-linija.png

TASTE OF TERROIR

Prepustite se izvrsnim okusima renomirane linije vina "Taste of Terroir" vinarije Šoškić, gdje svaki gutljaj priča priču o strasti i umijeću vinarstva. Spravljena od najboljeg grožđa, uzgojenog na našim najboljim položajima na suncem okupanim padinama juga i jugozapada, ova vina utjelovljuju umjetnost pravljenja vina u svom najboljem izdanju. Prihvatite raznolikost naše kolekcije, od oštre elegancije i svježine našeg rizlinga do primamljive slatkoće našeg žutog muškata, svaka boca nudi poseban izraz našeg terroira. Naš Sauvignon Blanc osvaja svojim živahnim aromama, dok bogata, razigrana voćnost našeg Pinot Noira obećava osjetilno putovanje kao nijedno drugo. Za one koji traže privlačnost i lepršavost roséa, naša kupaža Pinot Grisa i Pinot Noira može se pohvaliti simfonijom okusa, od svježine I arome ljetnog voća do suptilne elegancije cvjetnih nota. Svaki gutljaj je proslava ravnoteže i profinjenosti, pozivajući vas da okusite esenciju naših vinograda u svakoj kapi. Ne zaboravimo ni Graševinu, pravo utjelovljenje hrvatske vinarske tradicije, koja se može pohvaliti dubinom i  karakterom. U našoj vinariji osiguravamo da svako vino u liniji Taste of Terroir dobije poseban tretman koji svakako zaslužuje, počeći od vinograda, podruma pa sve do boce i vas. Bilo da ste znalac ili vinski entuzijast početnik, pozivamo vas da iskusite čari naše Taste of Terroir linije vina. Uljepšajte svoje trenutke i uživajte u esenciji naših vinograda pretočenih u boce, spravljenih samo za vaš užitak. Živjeli na putu koji je pred nama i uspomenama koje ćemo zajedno stvarati.

RIESLING

Opis vina

Kralj bijelih vina, rajnski rizling predstavlja dragulj među sortama grožđa. Ima bogatu povijest, porijeklom je iz Njemačke i Francuske. Rizling naše vinarije potječe s područja Plešivice, gdje raste na položaju Gorička. Grožđe se ručno bere i selektira, te nakon prešanja odlazi na kontroliranu fermentaciju u tankovima od nehrđajućeg čelika što nam omogućuje pomno praćenje i upravljanje temperaturom i uvjetima za optimalnu aktivnost kvasca. Nakon fermentacije, naš rizling se pretače u velike stare drvene bačve, gdje odležava godinu dana. Tijekom prva tri mjeseca odležavanja vino se delikatno miješa na finom talogu. Ova tehnika obogaćuje teksturu vina i daje suptilnu kompleksnost, što rezultira rizlingom koji je istovremeno elegantan i izražajan svom terroiru. Zlatno žute, živahne boje, zelenkastih refleksija, srednje obojanosti uz mnoštvo vinskih, sporih suza. Čistog, voćno - cvjetnog mirisa fine kakvoće i delikatnog aromatskog intenziteta, a oduševit će vas i miris petroleja u tragovima. Bijeli cvijet ljiljana i proljetnog zvončića, voćnost jabuke i vinogradarske breskve. Krasna svježina, koju lijepo prati ekstrakt i trajnost okusa u kojoj se ponavlja voće koje se aromatski uzdizalo iz čaše. Srednjega, odmjerenog intenziteta okusa. Ugodna, fina laporasta mineralnost na jeziku koja je čak slankasto ukusna, ostavlja prpošno svježu senzaciju lakoće. Prema razvojnom stupnju odlične spremnosti, za okvirno 4 do 5 godina će sazrijeti potpuno, te s vrlo dugim životnim vijekom od minimalno 15 do 20 godina, a moguće i više. Riesling čaša njegov je dom, a bit će divan na 10 do 12 °C. Uparite ga uz svježe školjke, termički neobrađene, uz ceviche od bijele ribe te općenito namirnice laganoga tijela, nižeg aromatskog intenziteta, lagano zakiseljene bez slatkoće od ugljikohidrata ili glikogena.

riesling-web (1).png
noir-web.png

PINOT NOIR

Opis vina

 

Pinot crni, sorta koja zahtjeva izuzetnu pažnju u vinogradu, ali naposljetku nagrađuje strpljenje vinara vinom neodoljivog mirisa. Stvaranje crnog pinota vinarije Šoškić počinje brigom i pažnjom u vinogradu, u srcu položaja Rebri, na obroncima prekrasnog plešivičkog kraja. Filozofija proizvodnje vina u vinariji Šoškić stavlja naglasak na kvalitetu ispred kvantitete, što rezultira malim prinosima koji koncentriraju esenciju ploda. Nakon fermentacije vino se pretače u bačve od 500 litara na odležavanje. Ovdje sazrijeva 12 mjeseci, dopuštajući mu da razvije kompleksnost i dubinu uz suptilnu integraciju nijansi hrasta. Nakon odležavanja u bačvi, vino se puni u boce i ostavlja da odstoji dodatnih 6 mjeseci u kontroliranom okruženju podruma. Ova faza odležavanja u boci dodatno pojačava karakter vina i osigurava da je ono savršeno uravnoteženo i spremno za uživanje nakon puštanja. Cjelokupni proces, od vinograda do boce, odražava predanost vinarije Šoškić stvaranju izuzetnog crnog pinota koji hvata bit plešivičkog terroira i prikazuje vještinu i stručnost vinara I vinogradara koji ga prave. Pinot crni vinarije Šoškić lijepe je  mlade, bistre, žive, rubinske boje, arome zrelih trešanja, višnje maraske, maslaca, drva, toasta, kuhanih šljiva, crnice zemlje i pečenog tarta od malina. U ustima je mekan, svjež, voćan, sjajno uravnotežen s dodatkom nježne mineralnosti koja na jeziku daje ukusnost. Tanin je malobrojan, zreo, izrazito fine teksture. Servirati ga u veliku burgundsku čašu na temperaturi od 16 celzijusa uz pačja, guščja pečenja s mlincima u masnoći od peradi, roast beef s coulisom od maline ili jagode te mnoštvo jela srednje ka jačoj strukturi, srednjeg intenziteta aromatike, s prilozima jače strukture.

SAUVIGNON BLANC

Opis vina

 

Prilično obojen, bistar, zelenkastožute boje, živahnih zelenkastih refleksija na rubovima. Najava mekoće putem mnoštva, sporih, vinskih suza. Pri otvaranju, kao dominantna prva aroma, uzdiže se bijeli papar. Ponešto grafita te miris zrele dunje. S vremenom i porastom temperature u čaši, otvara se miris šparoge i cvijeta bazge. U ustima svježina, lakoća po alkoholima, ugodna mekoća i nježna mineralnost. Sve to duguje pažljivom procesu vinifikacije. Berba grožđa započinje rano ujutro radi očuvanja arome, prirodne kiselosti i svježine grožđa. Ručno branje osigurava da se odabere samo najbolje grožđe, smanjujući štetu na bobici. Nakon obavljene berbe, grožđe ide na hladna maceraciju u trajanju od 24 sata. Ovaj proces pomaže u izvlačenju spojeva arome, okusa i boje iz pokožice grožđa dok se ekstrakcija oštrih tanina smanjuje na minimum. Jednodnevno razdoblje maceracije sugerira relativno kratak, ali učinkovit proces ekstrakcije. Nakon hladne maceracije, mošt se podvrgava fermentaciji u inox spremnicima. Kontrolirana fermentacija uključuje pažljivo praćenje i regulaciju raznih faktora kako bi se osigurao stabilan i predvidljiv proces fermentacije. Nakon fermentacije, vino odležava u spremnicima od nehrđajućeg čelika do polovine veljače, sugerirajući relativno kratko razdoblje odležavanja, dopuštajući vinu da razvije kompleksnost uz zadržavanje živopisnih voćnih okusa. U cjelini uravnotežen, elegantnoga srednjeg tijela i punog intenziteta okusa. Za uparivanje s hranom odlično će ići uz blanširane šparoge na salatu s jajetom i kremom od jabučnog octa, lešo sipice u ceviche marinadi sa zelenom paprikom te sirupom od cvijeta bazge i slično. Za čašu, odaberite flute, a svoj puni potencijal će pokazati ohlađen na temperaturi od 10 do 12 °C.

 ROSE

sauvignon-web.png

Opis vina

 

Rose vinarije Šoškić predstavlja savršeni spoj između elegancije bijelog vina i punoće crnog vina. Nježna boja mesa trešnje, Provansa stila živahnoga odsjaja, srednje obojena, niže gustoće s pokojom, sporom, vinskom suzom. Riječ je o kupaži Pinota sivog i Pinota crnog u omjeru 50:50 %. Grožđe za naš Rose ručno je ubrano i dolazi isključivo iz vlastitih nasada, točnije s položaja Gorička koji se proteže južnom padinom odmah ispod vinarije. Grožđe prolazi kroz kratku maceraciju, nakon čega slijedi nježno prešanje i kontrolirana fermentacija. Dozrijevanje našeg Rosea nakon fermentacije se odvija u inox tankovima sve do Veljače, a zatim sredinom Ožujka se flašira te čeka svoj izlazak na tržište. U sebi sadrži 12,30 % alkohola. Fina, čista aromatika, nižeg, elegantnoga intenziteta. Nenametljive arome dozrele maline i nježan zeleno-herbalni. U ustima, čisto, fine kakvoće, svježe, uravnoteženo, nježnog intenziteta okusa, izrazite slane mineralnosti koja mu daje dodatnu pitkost. Harmonično s nježnim završetkom okusa, nježnog soka od malina. Servirati na 8 do 10 stupnjeva u čašu tulipan oblika. Rose vino je prilagodljivo i svestrano te se može upariti s raznim jelima. Kako biste dobili potpuni doživljaj ovoga vina, uparite ga uz lagane salate, carpaccio od tune, svježe morske plodove ili lakše ribe, a odličan je i izbor kao osvježavajući aperitiv prije jela. 

MUŠKAT ŽUTI

Opis vina

 

Muškat žuti Šoškić predstavlja simfoniju slatkih nota i bogatih aroma. Ovaj poluslatki dragulj nastaje pažljivom selekcijom grožđa, ručno branih bobica na našem položaju Gorička. Svaka bobica donosi sa sobom slatke arome i karakteristike koje čine muškat jedinstvenom sortom svijeta. Nakon berbe i nježnog prešanja, sok muškata žutog započinje s kontroliranom fermentacijom gdje se pažljivo nadzire temperatura kako bi se očuvala svježina i aromatika budućeg vina. Nakon fermentacije, vino odležava u tankovima šest mjeseci, dopuštajući mu da postigne svoju punu harmoniju i slojevitost okusa. Svaka kap Muškata žutog vinarije Šoškić nosi sa sobom priču o suncu, položaju, zemlji i strasti vinara koji su ga stvorili. Na oko, bistro i čisto, slamnato žuto uz mnoštvo gustih vinskih suza. Potreban mu je koji trenutak da uhvati zrak prije nego se otvaraju arome žutih ruža i cvjetnog meda, te suhih sultanim grožđica. U okusu slasna i sladak sa svježinom koja čisti moć šećera te uravnotežuje cijeli okus i vinu daje pitkost. Elegancija i nježna mineralnost još uvijek hladnije, plešivičke klime je osjetna pri kušanju. Harmonično, moćnog intenziteta okusa, ostavlja vrlo slasnu i užitnu trajnost u okusu koja će izvrsno popratiti laganije zaslađene deserte ili će samo vino biti desert. 10 do 12 Celzijusa u tulipan čaši bit će sasvim optimalno za ovo slasno osvježavajuće vino.

GRAŠEVINA

Opis vina

 

Graševina vinarije Šoškić potvrda je umjetnosti i predanosti vinarije,, rođena na osunčanim padinama vinograda Rebri s povlaštenom zapadnom ekspozicijom. Dok prva zora obasjava vinograd, naš predani tim berača pomno pregledava svaki trs i odabire samo najbolje grozdove graševine. Proces proizvodnje vina nastavlja se kontroliranom fermentacijom u tanku što omogućuje očuvanje čistoća okusa i mirisa naše prepoznatljive graševine. Nakon fermentacije, ovo izvrsno vino kreće na put usavršavanja i sazrijevanja. Provodi tri mjeseca graciozno odležavajuća u velikim drvenim bačvama, gdje zadržavajući svoj vibrantan voćni karakter i svježinu .Svaka boca Šoškić graševine je slavlje tradicije i inovacije, pomno izrađena kako bi uhvatila bit terroira i duh vinograda. Bistre, slamnato žute boje, srednje obojenosti, sa živopisnim, zelenkastim odsjajima na rubu čaše, ovo vino očarava svojom ljupkošću. Aromatično izraženo s nježnim notama tek dozrelih jabuka i delikatnim tonovima zrele dunje. Čistog i nježnog okusa, voćnost i svježina dominiraju, ostavljajući dojam lijepo uravnotežene harmonije. U tulipan obliku čaše, na temperaturi od 12 do 14 stupnjeva, ovo će vino pružiti puni spektar okusa, mekoće i trajnosti, te zadovoljstva. Zbog svojih karakteristika, naša Graševina savršeno se slaže s lagano začinjenim jelima, ribom, bijelim mesom ili blago začinjenim crvenim mesom. Preporučuje se poslužiti je na temperaturi od 10 do 12℃ kako bi se doživjele sve nijanse njenog bogatog okusa.

rose-web.png
muskat-web.png
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

COPYRIGHT © 2019 - DVORSKA VINA SOSKIC D.O.O - SVA PRAVA PRIDRŽANA

grasevina-web.png
bottom of page