top of page

SOSKIC WINERY - O NAMA

Updated: Jun 27, 2021

Da bi vam ispričali priču o nama moramo se vratiti u davnu 1873. godine, tada “Otac Domovine” i veliki borac za njenu nezavisnost od Austro-Ugarske monarhije dr.Ante Starčević dolazi živjeti u Jastrebarsko i odmah se zaljubljuje u mirnoću ljudi i predivnu prirodu desetak kilometara udaljenu od Jastrebarskog, Plešivicu. Tamo sljedećih godina gradi svoje ladanjsko imanje za odmor. Kasnije otkrivamo u arhivama Grada Jastrebarskog da je dr.Starčević bio i veliki zaljubljenik u vino. Nažalost dr.Starčević 1878. godine seli iz Jastrebarskog, te u godinama koje prolaze posjed nepovratno propada. Igrom slučaja 110 godina kasnije, točnije 1992. godine sudbina je htjela da mladi Zagrepčanin Siniša Šoškić, elektrotehničar po struci odluči odustati od svog primarnog zvanja i napravi od svoje dotada druge ljubavi posao. On te 1992. godine uočava u sebi nepovratni profesionalni poziv za proizvodnjom vina i prihvaća bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju Plešivice, gdje u podnožju iste otkupljuje tri hektara zemlje i staru kuću. Tada ne znajući, on kupuje već tada obrastao šumom i kamenjem bivši dom dr.Starčevića koji dobiva šansu da sja u novom ruhu.



On odmah shvaća da su osobitosti vinogradarskog položaja Plešivice velika nadmorska visina na kojoj je zrak „zdrav“ i stalno struji, osim toga, visoki položaji nalaze se na strmim kosinama koje omogućuju idealan kontakt loze i grožđa sa suncem, pa su prirodni uvjeti kao stvoreni za Rajnski rizling, Sauvignon, Chardonnay, Crni pinot, Sivi pinot tj. za sorte grožđa koja vole hladnije klime i za svoj prvi vinograd kojega sadi 1993. godine Siniša se odlučuje za gore navedene sorte. Kako vrijeme prolazi nasadi se šire i do danas obrađuje deset hektara vinograda. U planu je i širenje površina. Ukupni se teritorij može podijeliti u dvije mikrozone Gorička (Sauvignon, Sivi pinot, Chardonnay, Rajnski rizling) i Rebra (Crni pinot i Rajnski rizling) i od 2008. godine Muškat žuti također na položaju Gorička . Naše grožđe i naša vina održavamo s velikom pažnjom, ljubavi i poštovanjem. Kako bismo postigli potpuni sklad grožđa, čovjeka i prirode u vinogradu ostavljamo samo zdravo grožđe, minimalno ga tretiramo, koristimo samo organsku prihranu i na kraju ručno beremo grožđe koje će nam podariti vrhunska vina. Tijekom svih ovih procesa, ruke vrijednih vinogradara dodiruju vinovu lozu više od 15 puta tijekom jedne godine.


Kao jedan od pionira vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskoj, Siniša Šoškić dobiva treće ikada izdano rješenje u Hrvatskoj za puštanje vina u promet. Većinu svojih vina prvih godina plasira u Zagreb i okolicu a kako vrijeme prolazi tržište se šire na cijelu Hrvatsku. Osim klasičnog plasmana vina preko distribucijskih kanala, Siniša se s vremenom odlučuje na stvaranje vlastite mreže vinoteka kako bi imao izravnu komunikaciju s krajnjim potrošačem i kako bi krajnji potrošač mogao bolje prepoznati vrijednosti njegovog vina. Pet vinoteka se nalazi u Zagrebu (Dolac,Kvatrić,Jarun,Utrine,Trešnjevka), te jedna u Rijeci.



Danas su vina vinarije Šoškić predstavnici onog što se može nazvati spojem tradicije i modernih tehnologija u vinarstvu, tradicija u vinogradu a tehnologija u podrumu. Novoizgrađena vinarija 2010.g. implementirana je najsuvremenijom opremom, a podjeljena je u dvije velike dvorane, prva za vinifikaciju svježih vina u inox cisternama kapaciteta 100 000 litara, a druga za odležavanje kompleksnijih vina u hrastovim bačvama kapaciteta 30 000 litara. Više o tehnologijama unutar vinarije i samoj proizvodnji može se saznati vođenim obilaskom kojega Vinarija Šoškić također organizira. Za neposrednu preradu nakon berbe, koristi se također moderna oprema kako bi se ubrano grožđe u najkraćem mogućem roku preselilo iz vinograda u podrum i otpočelo s fermentacijom. Sva naša vina nakon prešanja i runjenja prvo ostaju na hladnoj maceraciji kako bi dobili što kompleksniju aromu i okus. Bijela od 8 do 12 sati, a crna od 24 do 36 sati. Nakon hladne maceracija sva vina kreću s kontroliranom fermentacijom. Poslije fermentacija bijela vina klasične linije ostaju vinificirati u inox cisternama, a crna vina klasične linije pretaču se u velike hrastove bačve i tamo odležavaju 6 mjeseci.





Vinarija od 2019. godine proizvodi i posebnu liniju vina pod nazivom "Taste of terroir", za koju radimo selekciju grožđa iz određenih dijelova položaja Rebra i Gorička, naših najboljih položaja. Bijela vina linije "Taste of terroir" Rajnski rizling i Sivi pinot nakon fermentacije u inox cisternama se pretaču u velike hrastove bačve i tamo odležavaju na talogu šest mjeseci, u procesu zvanom"batonnage", dok Sauvignon i Muškat žuti nakon fermentacije dozrijevanje završavaju u inoxu. Crni pinot linije "old selection" nakon fermentacije u inox cisternama pretače se u hrastove bačve od 500 litara, i tamo odležava 18 mjeseca. U završnom ciklusu proizvodnje, vina odležavaju određeni vremenski period u bocama kako bi se dostigla krajnja optimalna kvaliteta.





Siniša Šoškić se 2005. godine kako bi zaokružio proizvodnju odlučuje na proizvodnju domaćih rakija i likera. gradi malu destileriju sa tradicionalni bakrenim kotlom na drva s namjerom da se i u proizvodnji destilata poveže s prirodom i tradicijom. Proizvodnja rakija se temelji na komu, koji je nusproizvod vlastite proizvodnje vina, Komovica se dva puta destilira kako bi se zaokružila punoća i elegancija okusa. Rakija Komovica je i baza za likere vinarije Šoškić, Orahovac i Višnjevac i za rakiju Travaricu u kojoj dominantnu ulogu pri oblikovanju imaju aromatične trave koje dobavljamo od travara s Velebita. Orahe i višnje otkupljujemo od lokalnih dobavljača. Sami likeri se nakon mješanja s komovicom prije punjenja u boce maceriraju 5 mjeseci. Od ostalih rakija Vinarija Šoškić proizvodi još Viljamovku i Šljivovicu. Viljamovka se destilira od čiste kruške Williams koju dobavljamo od OPG-ova iz Slavonije, inače za 1 litru rakije viljamovke potrebno je oko 10 kilograma kruške. Šljivovica se proizvodi od autohtone hrvatske sorte šljive Bistrice, koja je vrlo cijenjena sorta šljive i u današnje vrijeme ju je vrlo teško pronaći, šljivovica nakon destilacije odležava 6 mjeseci u hrastovim bačvama. Kruna cijele proizvodnje destilata je jedan od najpoznatijih, ako ne i najpoznatiji hrvatski vinjak naziva Dvor.



DVOR je srce najfinijih vinskih destilata starih Plešivačkih sorata plemenite vinove loze. Dvostrukom destilacijom, samo srce destilata "heart of wine" se seli na višegodišnje odležavanje u bačve slavonskog hrasta. Svaki DVOR odležava minimalno 3 godine, a starenjem postaje sve složeniji i kompleksniji. Vrhunska selekcija podrumskog majstora, pruža DVOR-u istančan balans arome, mirisa i okusa, a note prosušenog voća, vanilije i karamele, miješaju se u njegovoj savršenoj zlatno – jantarnoj boji. DVOR je dobitnik nagrade 2019. godine za najbolje regionalno jako alkoholno piće na sajmu Gast.




Obiteljsku vinariju Šoškić danas čine osim oca Siniše i majke Dijane, dva sina Vjeko i Leonardo, kćer Lana i svi vinogradarski djelatnici. Njihova zajednička filozofija sadržana je u trudu i upornosti, radeći na zajedničkom cilju pozicioniranja brenda Dvorska vina Šoškić kao pojma kvalitete, te u nastojanju da se pomiču granice i stvaraju novi pogledi u vinskom svijetu. Stoga uživajte u vinima i destilatima Vinarije Šoškić. Živjeli!



Svi naši proizvodi mogu se naručiti na novootvorenom webshopu: https://www.soskic.hr/shop

5,216 views0 comments
bottom of page