top of page

MALE MUDROSTI VELIKIH MAJSTORA UTKANE U NOVOJ LINIJI BUTELJA "OLD SELECTION"

Updated: Jul 22, 2020


POGLAVLJE PRVO - 1/4


Vođeni činjenicom da su u današnja izazovna vremena digitalni kanali najdostupniji informacijski sadržaj, odlučili smo Vama, našim dragim zaljubljenicima u vino prenijeti ljubav za vinom utkanu u novu liniju buteljiranih vina ''old selection''. Sami blog će izaći u četiri dijela, ako se pitate zašto baš četiri, odgovor je zato što linija vina ''old selection'' čine četiri vina i zato što će čitatelji ako ćemo pisati o sva četiri vina odmah poslije čitanja zaželjeti doživjeti sva četiri vina, a to ne bi bilo dobro jer svi znamo da s vinom kao i sa svime ostalim u životu treba umjereno.


Izbor prvog vina o kojemu ćemo pisati je bio zaista težak, jer naravno prvi probija led, ali od nekuda se mora početi. Odlučili smo se za vino za koje mislimo da mu vrijeme ponovo dolazi i o kojem će zasigurno opet pisati mnoge vinske karte u Lijepoj našoj.

Riječ je o Pinotu sivom kojeg na ovim prostorima nalazimo još pod imenima Pinot gris, Grauburgunder i vjerojatno najviše iskomercijaliziranim imenom, Pinot grigio.





Prvo da vas upoznamo sa samom sortom, Pinot sivi je sorta ili preciznije rečeno prirodna izvedenica Pinota crnog, podrijetlom iz Burgundije. Grožđe je ružićaste boje, te ga danas možemo pronaći u mnogim vinskim regijama svijeta. Njegov naziv „sivi“ proizlazi iz dojma da je grožđe prekriveno slojem prašine ili tankim filmom sive boje. Kako smo ranije u tekstu naveli Sivi pinot nosi puno imena u svijetu, osim samih jezičnih razlika između nacija, uz svako ime dolazi i potpis različite vinske stilistike. Vjerojatno u uhu čitatelja je najviše puta prostrujala riječ Pinot grigio prostranih vinograda Veneta, koji je lansirao sortu u mega popularnu svjetski poznatu varijantu mladih, blago slatkih vina tankog tijela. Kako smo mi vinarija s Plešivice, ipak hladnije, kontinentalne klime odlučili smo se za puno cjenjeniju stilistiku Sivog pinota i Plešivici puno sličnije vinske regije Alzas, a samim time smo ga i marketinški usmjerili prema Francuskoj, brendiranjem etikete pod nazivom Pinot gris. Zašto stilistika Pinot grisa, a ne Pinot grigia? Zato što smo uvjereni da Sivi pinot s naših Plešivičkih položaja iz vinograda starijih od 25 godina, vinograda koji su sada u punoj snazi, mogu iznjedriti moćno vino, visokog tijela, pune mineralnosti i bogate arome, odnosno vinificirati ga poput Pinot grisa.





Sami vinogradi su jugozapadnih položaja, nadmorske visine od 350 metara, tlo je škrto i laporasto, odnosno terroir je savršeno oblikovan za vrhunski sivi pinot, kontroliranog uroda od 1000 g do 1500 g. U oblikovanju vina nakon berbe naš Sivi pinot hladno macerira na bobicama kako bi vino u potpunosti zadržalo svoju primarnu aromu. Uslijed tog postupka vino dobiva i jednu prepoznatljivu oranž boju, zbog kontakta ružičaste kožice grožđa i bijelog mošta.





Nakon završenog procesa fermentacije, vino u daljnjoj vinifikaciji uparujemo s drvom velikih hrastovih bačvi u razdoblju od 6 mjeseci. Tijekom cijelog procesa odležavanja, vino miješamo na finom talogu da bi zaokružili cijelu priču našeg Pinot sivog. Mineralnost iz tla, moć i aromatiku iz vinograda, a visoko tijelo iz podruma. Vjerovanja smo da smo uspjeli iznjedriti Pinot sivi kakav Plešivica zaslužuje!


U završnoj riječi htjeli bi naglasiti da je to moćno, mesnato i kremasto vino, ali opet izuzetno svilekansto i lagano za konzumaciju zbog svoje izražene aromatike i mineralnosti, za koju može zahvaliti regiji u kojoj nastaje. Pogodno za uživanje u bilo kojem godišnjem dobu!





P.S.

Jedna mala zanimljivost i preporuka, Sivi pinot izvrsno gastronomski pristaje uz japansku kuhinju, što nam može potvrditi i Francuska regija Alzas koja je prepuna restorana japanske kuhinje. Također i mi se vodimo istom mišlju tako da naš Sivi pinot možete pronaći u sve više restorana japanske kuhinje u Lijepoj našoj.



580 views0 comments
bottom of page